Eenmaal aangekomen op het terrein van de zinkfabriek in Budel, wordt meteen duidelijk hoe belangrijk het thema veiligheid is. Ik word van meerdere kanten op de vingers getikt: “Even opletten, er liggen niet voor niets voetpaden. Safety first hier!” Vandaag ben ik op bezoek bij Koos Thiessen, Process Safety Engineer bij Yellotec en sinds tien maanden werkzaam bij Nystar. Koos heeft een enorme staat van dienst in het vakgebied arbeidsveiligheid en heeft voor de foto zijn veiligheidsschoenen, -broek en -helm klaarliggen. “Deze kleding is verplicht als je de fabriek ingaat. En op sommige plekken moet je zelfs adembescherming dragen”.
In de zinkfabriek -die pal achter het hoofdgebouw ligt- werken ongeveer 450 mensen. “De fabriek bestaat in feite uit vier verschillende disciplines”, legt Koos uit. “Je hebt een afdeling die de zinkertsen verbrandt tot zinkconcentraat en als bijproduct zwavelzuur produceert. Op een andere afdeling wordt het zinkconcentraat opgelost en gezuiverd.. Afdeling drie haalt het zink uit de zinksulfaatoplossing als zinkplaten. En tot slot is er nog de gieterij, die de zinkplaten smelt en in blokken giet van wel tweeënhalve ton.”
-Terwijl op de achtergrond gigantische voertuigen van en naar de fabriek rijden en bij mij nu ook het kwartje over het voetpad valt, hervat Koos zijn verhaal.-
“Je kunt je voorstellen dat het bedrijven van zo’n fabriek veel risico’s met zich meebrengt, in de breedste zin van het woord. Natuurlijk is het grootste doemscenario dat er een zwaar ongeval plaats vindt, maar er zijn nog zoveel andere gevaarlijke situaties denkbaar. Je wilt bijvoorbeeld ten alle tijden voorkomen dat er gevaarlijke stoffen vrijkomen. Of dat iemand een machine op een onjuiste manier gebruikt. Daarom gelden er strenge protocollen op het gebied van arbo- en procesveiligheid.”
Het werk blijkt gevarieerd. “Geen dag is hetzelfde! Ons team is veel in het veld, we evalueren samen met de afdelingen de werkafspraken, maken veiligheidsinstructies en toetsen of er voldaan wordt aan de wet- en regelgeving (compliance).” Koos schakelt zowel organisatorisch, technisch, als ook vakinhoudelijk met de verschillende afdelingen. Ik heb het naar mijn zin, want ik word hier omringd door leuke mensen met kennis van zaken die een veilige werkplek zeer belangrijk vinden.”
Eigenlijk heeft Koos -na zijn Laboratorium opleiding - zijn hele werkende leven in het vakgebied milieu/arbeidsveiligheid doorgebracht, bij diverse opdrachtgevers en in verschillende rollen. “Zo ben ik ooit door een Japanse organisatie gevraagd om een grondstoffenfabriek te starten in Geleen, op het grootste chemische industrieterrein van Nederland. Het was een dynamisch project, waarvoor ik naar Japan ben geweest om de fabrieken te bezoeken en te ontdekken hoe zij het bedrijf daar runnen. In die vier jaar tijd dat ik daar werkte heb ik veel met Japanners samengewerkt, waardoor je te maken krijgt met een andere arbeidscultuur. Ik had deze tijd niet willen missen.”
Koos werkte ook een periode als ZZP’er, maar dat beviel hem minder goed. “Ik vond de afwisseling leuk, maar acquisitie lag me bijvoorbeeld helemaal niet. En wat ik nóg vervelender vond is dat je als zelfstandige vaak niet de leukste en meest interessante opdrachten krijgt.”
“Tijdens mijn kennismaking met Yellotec was mijn belangrijkste vraag dan ook: kunnen jullie mij van voldoende uitdagende opdrachten voorzien?” Toen de voormalig Business Manager dit bevestigde, besloot ik de sprong te wagen en bij Yellotec aan boord te stappen. En sindsdien heb ik elke anderhalf tot twee jaar een nieuwe opdracht waar ik veel energie uithaal.”
Over de samenwerking met Business Managers Jop en Remko is Koos positief. “Er wordt bij Yellotec echt naar de mens geluisterd en rekening gehouden met jouw wensen en ontwikkeling.” Daarnaast maakt hij -in tegenstelling tot zijn ZZP-avontuur- nu deel uit van een team gelijkgestemden. “Als je iets niet weet, zijn de lijntjes kort. Je hebt altijd een achterban vakgenoten om mee te sparren en op terug te vallen.”
Koos werkt als midlancer, een term waar hij tot achtenhalf jaar geleden nog nooit van gehoord had. “Ik vind het een ideale en eerlijke manier van werken. Eerlijk omdat er op basis van ervaring en kennis een tarief wordt afgesproken. Stijgt jouw kennis en ervaring, dan stijgt ook jouw inkomen mee.”