icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Yellotec
Nieuws 12/04/2021

Yellotec’er Jos: een vakfanaat op het gebied van arbeidsveiligheid

Afrika

Vandaag beeldbellen we naar Wessem (red: Limburg), de woonplaats én thuiswerklocatie van Jos Hennissen. Deze HSE Consultant bij Yellotec houdt van leven in de brouwerij.

Jos: “Ik ben een veelzijdig persoon, je kunt met mij alle kanten op. Mijn grote hobby is reizen: ik hou vooral van landen waar veel aan de hand is. India: I love it! De geuren, kleuren, de mensen. Ik ga graag naar Goa, een van de deelstaten van India, waar zowel locals als toeristen samen komen om te feesten.”

Naast reizen heeft Jos een passie voor arbeidsveiligheid. “Het is in alle opzichten een prachtig vak, dat altijd in beweging is. Ik vind het leuk om mensen te helpen en hiermee ook toegevoegde waarde aan een bedrijf te leveren. Het is van cruciaal belang om veiligheid op de werkvloer goed te borgen. Jonge bedrijven onderschatten vaak de afbreukrisico’s als er iets misgaat.”

Want dat dingen flink mis kunnen gaan, weet Jos als geen ander. “Dertig jaar geleden was ik verpleegkundige op de intensive care en heb ik genoeg voorbeelden gezien. Omdat ik mij in die rol niet verder kon ontwikkelen, besloot ik het bedrijfsleven in te gaan. Ik ging aan de slag als Arbeidshygiënist bij DSM, een Nederlands chemiebedrijf dat zich vooral toelegt op fijn chemie en biotechnologie. Daar werd ik later ook hogere veiligheidskundige en lead auditor."

Jos vervolgt: “Ik bezocht veel fabrieken in binnen- en buitenland en deed onderzoek naar de blootstelling aan chemische stoffen. Maar tevens aspecten, zoals milieu, kwaliteit, gezondheid en veiligheid welke onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, kwamen aan bod. Ik vind het interessant om inzicht te krijgen in het totaalplaatje en problemen op tafel te krijgen.”

“In de afgelopen decennia heeft mijn vak een steeds prominentere rol gekregen”, legt Jos uit. “Er zijn veel (milieu)rampen geweest, ontploffingen bij booreilanden en in chemische fabrieken. Daarom is er sinds de jaren zeventig een Europese wetgeving BRZO van kracht voor bedrijven met een hoog veiligheidsrisico. Van hen wordt verwacht dat er elke twee jaar een veiligheidsrapport verschijnt, dat moet worden ingeleverd bij de overheid. Zoals je snapt is veiligheidskunde hiermee echt op de kaart gezet. Dat is een mooie ontwikkeling.”

Jos werkt op dit moment -via Yellotec- bij ASML, een jong bedrijf en volgens hem ‘een pareltje van de industrie in Nederland.’ “Alles wat ik in het verleden heb geleerd, mag ik nu in praktijk brengen bij ASML. De uitdaging is dat veel zaken nog in de kinderschoenen staan, dus ik kan mijn lol op!  Maar je moet ook iets achterlaten als je voor een bedrijf werkt, anders heeft het geen zin; een goede veiligheidskundige moet derhalve ook een gezonde portie daadkracht en doortastendheid op tafel kunnen leggen, afgewisseld met pragmatiek, geduld en respect, met name bij cultuurveranderingen welke je implementeert. Dit zijn de lastige trajecten die jaren kunnen duren, maar daar hou ik van."

“Het allerleukste aan mijn huidige werk? Eigenlijk de hele breedte van het vak, ik bemoei me het liefste met alles rondom veiligheid. ASML is een internationaal en hi tech bedrijf, dat volop in ontwikkeling is. Ik werk momenteel bij de afdeling research, waar nieuwe machines worden uitgevonden en getest. Deze machines beoordelen lukt -in deze tijden van corona- zelf via Teams. Ik beoordeel de technische integriteit van machines: of deze veilig gebouwd zijn en gebruikt kunnen worden. Hiervoor gebruiken we machine-RIE’s en Hazop welk ontleend is aan de BRZO, en moeten voldoen aan internationale wetgeving”

Wat Jos nog zou willen doen, in de toekomst? “Wellicht nog een opdracht in het buitenland. In het verleden werkte ik in Rusland en Afrika. Als iemand riep: Ik heb een opdracht in Afrika, zat ik bij wijze van spreken al in het vliegtuig. Daar heb ik meegewerkt aan de bouw van een voedingsmiddelenfabriek en gaf ik les aan honderd fabrieksmedewerkers hoe deze te besturen. Ja, ik hou wel van een uitdaging!”

Sinds 2.5 jaar werkt Jos als HSE Consultant bij Yellotec. “Ik kende het bedrijf van naam, omdat ik ooit werd getipt door een oud-collega. Toen Remko (red: Remko Monshouwer, Business Manager) mij belde, zat ik in de trein op weg naar huis en was ik niet van plan om in Utrecht uit te stappen bij voor een kennismakingsgesprek. Het gevolg: twee dagen later zaten Remko en Jop (red: Jop Faassen, Business Manager) bij mij thuis, hier aan de keukentafel. Ze hadden gehoord dat ik op zoek was naar een nieuwe baan en hebben me gewoon ingepalmd. Het was een leuke en charmante benadering. Ik heb in de woonkamer het contract ondertekend.”

“Ik vind Yellotec een mooie club, met leuke, betrokken en creatieve mensen. Het is fijn om onderdeel te zijn van een groep vakfanaten. En waardering te krijgen voor mijn werk, want daar doe ik het uiteindelijk voor.”

Overzicht nieuws

Dé experts op het gebied van Health, Safety en Environment voor de industrie.