icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Yellotec
Nieuws 08/11/2018

Stairway to heaven

yellotec

Nee, geen verwijzing naar het gelijknamige nummer van Led Zeppelin uit 1971. Wel een knipoog ernaar, want zou het geen hemelse gedachte zijn om 0 arbeidsongevallen te hebben!

Na bijna 20 jaar onderzoek heeft SHELL E&P in de jaren ’90 het programma Hearts and Minds ontwikkeld. Technieken zoals Tripod en BowTie zijn tevens  ontwikkeld gebaseerd op de theorie van barrière denken. Met als uitgangspunt de onderzoeken naar menselijk gedrag heeft het Hearts and Minds programma de intentie om cultuurveranderingen te bewerkstelligen. Een kwalitatieve indicatie van de veiligheidscultuur ligt vast in de cultuurladder. Het Hearts and Minds programma is ontworpen om een intrinsieke motivatie te creëren. Hierdoor kunnen  medewerkers en leidinggevenden samen zorgen voor een cultuur waarbinnen veilig gewerkt kan worden en geen arbeidsongevallen plaatsvinden. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

De laagste trede op de cultuurladder beschrijft een cultuur van ‘wat niet weet, dat niet deert’. Zolang er geen ongevallen gebeuren is alles prima, de pathologische trede. Via een intensief proces van cultuur veranderingen kan uiteindelijke de bovenste trede bereikt worden. Deze kenmerkt zich door een grote mate van vertrouwen en accountability bij zowel medewerkers als leidinggevenden. Op dat niveau is veiligheid volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen. Het Hearts & Minds Programma start met een veiligheid cultuuronderzoek. De ladder is de ontwikkelingsschaal (van pathologisch naar generatief) waarmee een veiligheidscultuur zich kan ontwikkelen. Na het veiligheid cultuuronderzoek kan een doelstelling worden gesteld. Op basis daarvan wordt een programma voorgesteld om de gewenste stap te maken.

Binnen ProRail is dit concept verder ontwikkeld als ‘De Veiligheidsladder’. De Veiligheidsladder stimuleert bewust veilig werken en draagt bij aan een verlaging van de arbeidsongevallen. Het richt zich op de totale supply chain. Sinds 1 juli 2016 is De Veiligheidsladder in beheer genomen door NEN. NEN is internationaal bekend en verricht onder meer certificatie audits. Aan de hand van het Bewust Veilig Certificaat tonen bedrijven aan dat veiligheidsbewustzijn een kwaliteitsaspect is binnen hun organisatie. Hiermee kan een bedrijf zich onafhankelijk laten toeten op het niveau van veiligheidscultuur en –bewustzijn. De certificering is kwalitatief en kwantitatief. Aan de hand van de vereisten in het certificatieschema en handboek kunnen organisaties vervolgens verder werken aan het versterken van hun veiligheidscultuur om de volgende trede op de Stairway to Heaven te bereiken.

Over de schrijver:

Met meer dan 30 jaar ervaring in de industrie heeft Noël, PromiSafe opgericht. PromiSafe is een dynamisch organisatie adviesbureau. Met zijn pragmatische aanpak ondersteunt PromiSafe (industriële) ondernemingen met vraagstukken op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Vaak worden de probleemstellingen opgelost door te kijken naar het onderlinge gedrag. Uit onze ervaring blijkt dat juist een cultuurverandering noodzakelijk is om de gewenste resultaten te bereiken. Onze resultaat gerichte aanpak leidt u door dit veranderingsproces. 

Overzicht nieuws

Dé experts op het gebied van Health, Safety en Environment voor de industrie.