icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Yellotec
Nieuws 05/05/2022

“Ontwikkelen en je eigen toekomst bepalen”

Yellotec

Direct na haar HBO-studie integrale veiligheid en middelbare veiligheidskunde ging Djulita Laros van start als junior bij Yellotec. Inmiddels is dat ruim vijf jaar geleden en zet ze zich nu als volwaardig HSE consultant in voor diverse opdrachtgevers. In de weg daar naartoe stippelde ze zelf haar ontwikkelroute uit. Djulita: “Ik merkte dat ik vanuit mijn opleiding praktijkervaring miste, daar kon ik mij mooi in ontwikkelen bij Yellotec.”

Leren van elkaar

“Destijds was een juniorfunctie nog vrij nieuw bij Yellotec. Als junior hielp ik mee met een senior consultant en kreeg praktijkhandvatten mee. Tijdens een opdracht kon ik altijd op de senior terugvallen voor advies. Soms had ik vragen of liep ik ergens tegenaan en dan was het fijn dat ik voor inhoudelijke kennis ergens terecht kon. De seniors stonden altijd klaar, zelfs in hun eigen vrije tijd. Ik merkte daardoor dat ze mij vanuit eigen enthousiasme begeleidden, niet omdat het moest. Stuk voor stuk zijn het enthousiaste experts. Juist door deze persoonlijke benadering, voelde ik me geen nummertje. Ik werd tijdens mijn werk altijd als gelijkwaardige behandeld. Mijn inbreng werd even serieus genomen als iemand die al dertig jaar in het vak zit. Als junior bracht ik frisse inzichten mee en had een andere insteek dan een senior consultant. Daarin wisten we elkaar te vinden en werd er ook naar mij geluisterd en erop geacteerd.”

Persoonlijk ontwikkelingsplan

“Bij mijn start als junior schreef ik een persoonlijk ontwikkelingsplan. Yellotec hield voor ogen wat ik wel en niet leuk vind en hoe zij mij konden ondersteunen in mijn ontwikkeling. Ik wilde me vooral technisch ontwikkelen op het gebied van arbeidsveiligheid en gaf aan dat ik extra affiniteit heb met machineveiligheid. Vanuit daar werd ik aan mijn eerste opdracht bij Friesland Campina gekoppeld. Dit sloot perfect aan op mijn wensen. Het was een vrij brede opdracht, maar ik kon er proeven van machineveiligheid en explosieveiligheid. Onder begeleiding van mijn manager voerde ik de wat kleinere klussen uit en leerde verder door in de praktijk. Het gaf inzicht in wat ik leuk en minder leuk vond. Daardoor was het voor mij de perfecte eerste opdracht.”

Hogere veiligheidskunde

“Er volgden andere opdrachten waarin ik me steeds verder ontwikkelde in de praktijk, met name op het gebied van machineveiligheid en de risicobeoordeling daarvan. Ondertussen volgde ik meerdere opleidingen en cursussen die door Yellotec vergoed werden. Deze sloten aan op de opdrachten die ik uitvoerde en die pasten bij mijn persoonlijk ontwikkelingsplan. Na twee jaar kon ik doorstromen van junior naar medior HSE consultant. Vanaf dat moment ging ook het percentage van het tarief dat ik als midlancer verdien omhoog. In de afgelopen jaren heb ik veel praktijkervaring opgedaan en heb na enige tijd met onze Business Manager besproken dat ik graag nog hogere veiligheidskunde zou willen doen. Dat stond destijds al in mijn persoonlijk ontwikkelingsplan. Over een klein half jaar rond ik ook deze opleiding af. Dan heb ik alle grote opleidingen op veiligheidsgebied gevolgd en heb ik mijn rugzakje flink gevuld. Ik ben van operationeel niveau steeds meer de strategische kant op gegroeid. Daarbij maak ik gebruik van de praktijkervaring uit de afgelopen jaren en pas dit toe bij het schrijven van beleidsmatige stukken.”

Diversiteit en vrijheid

“De midlanceconstructie bij Yellotec geeft mij veel vrijheid om te sturen in mijn loopbaan en om mijn eigen toekomst te bepalen. Daarnaast zijn je inkomsten hoger dan wanneer je in vaste loondienst werkt bij een ander bedrijf. Je ervaring groeit per project, en daarmee groei je ook in je tarief. Het komt erop neer dat de ontwikkelingscurve in het opdoen van ervaring hoog is, en datzelfde geldt voor de beloningsstructuur. Ook de diversiteit in opdrachtgevers en de vrijheid in het meedenken en kiezen van je eigen projecten vind ik tof. Natuurlijk is dat afhankelijk van wat er beschikbaar is aan opdrachten, je bepaalt dit samen met de businessmanager van Yellotec. Wat betreft Health and Safety Management zit ik helemaal op mijn plek. Het samen met de opdrachtgever kijken naar een veilige en praktisch werkbare oplossing, is wat ik leuk vind. En het vertalen van de theorie naar de praktijk van allerlei wet- en regelgeving en beleid zodat mensen op de werkvloer er zo veilig mogelijk en goed mee kunnen werken. Het is super als dat uiteindelijk werkt.”

De volgende stap

“Als ik kijk waar ik vijf jaar geleden naartoe wilde, heb ik dat zeker via Yellotec weten te bereiken. Ik wilde een zo breed mogelijke kennis en ervaring opdoen, en daar heb ik alle kansen toe gehad. Wel ben ik iemand die graag wil weten waar ik aan toe ben. Dat maakt het soms lastig als ik een tijdelijke opdracht heb en niet weet waar ik over drie maanden zit. Daarnaast zet je in een project vaak iets op en als het af is ga je verder met een andere opdracht. Ik kwam erachter dat ik de structurele verbetering soms mis. Vanuit mijn opdracht bij Van der Lande heb ik een mooie baan aangeboden gekregen en ga daar per juli in vaste dienst bij het corporate HSE-team om mezelf op wereldwijde schaal verder te ontwikkelen. Ook daar heeft Yellotec mij een-op-een bij geholpen. Ik ben Yellotec heel erg dankbaar voor alle kansen en mogelijkheden.”  

Overzicht nieuws

Dé experts op het gebied van Health, Safety en Environment voor de industrie.