icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Yellotec
Nieuws 16/11/2018

One Minute Coaching

1 minute

Op het congres van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde, zagen we een boeiende lezing over ‘One Minute Coaching’. Alle reden voor ons gedragsveiligheidskundige en trainer One Minute Coaching Annemarie Timmermans, uit te nodigen voor een kennissessie voor onze professionals.

Veiligheid is topsport
‘Waarom heeft een sporter een coach nodig?’ Met die vraag startte Annemarie de workshop.
Een sporter wordt op weg naar zijn of haar doel steeds uitgedaagd: missers, frustratie, slechte omstandigheden enzovoort. Dat trekt een wissel op de mentale stemming. Het is de uitdaging om veerkracht te tonen en weer in een optimale stemming te komen zodat de kwaliteiten van de sporter zo goed mogelijk tot zijn recht komen.

Een coach helpt daarbij. Tijdens een wedstrijd heeft hij daar maar kort tijd voor, bijvoorbeeld tijdens een time-out. Grondlegger One Minute Coaching en voormalige toptenniscoach Victor Mion vertaalde zijn aanpak naar het bedrijfsleven.
Mensen in bedrijven worden ook dag in dag uit uitgedaagd, onder andere om veiligheidsdoelen te bereiken. Veiligheid gaat allang over veel meer dan techniek of procedures. Het gaat vooral over de mens en hoe die met uitdagingen omgaat op het moment dat die zich voordoen.

 • Hoe zorg je er voor dat management, staf, leidinggevenden en medewerkers bewust worden en blijven van de risico’s waar ze mee te maken krijgen?
 • Hoe kun je samen bereiken dat iedereen in het bedrijf zo veilig mogelijk doet?
 • Hoe blijf je als veiligheidsprofessional positief, flexibel en tegelijkertijd standvastig je werk doen?

Net als in de sport heeft dit te maken met het managen van je mindset en met het vergroten van je mentale veerkracht. Die mindset bepaalt voor een belangrijk deel de keuze die je maakt en kan verschil maken tussen ’s avonds gezond en wel thuiskomen of niet.

Toen Annemarie een paar jaar geleden kennismaakte met One Minute Coaching herkende gelijk dat deze methode goed toepasbaar is in ‘de veiligheid’. Niet alleen voor bedrijven maar ook om als veiligheidsprofessional zo optimaal mogelijk en met plezier te blijven presteren. De kracht van One Minute Coaching is dat het concrete en makkelijke handvatten geeft om in het moment zelf het gedrag te beïnvloeden.
 

Wat is One Minute Coaching?

One Minute Coaching gaat over het herkennen, erkennen en beïnvloeden van de mindset waarin je in het moment zit.

 • Vier mentale stemmingen leren herkennen bij anderen en bij jezelf:
 • Uitdaging (Groen): Je hebt vertrouwen in jezelf, beweegt gemakkelijk mee met veranderde omstandigheden en blijft gefocust op wat je wilt doen.
 • Spanning/verkramping (Geel): je zit niet helemaal lekker in je vel. Je bent teveel gefocust op een goed resultaat en bang om te falen. Je voelt je onzeker zoekt bevestiging.
 • Woede/frustratie (Rood): het lukt niet goed, alles zit tegen. ‘Als die nou eens mee zou werken dan…’; je hebt moeite om naar jouw eigen rol in het proces te kijken.
 • Afhaken (Grijs): je bent er klaar mee. Je bent cynisch en voelt je machteloos.

  Vier communicatietechnieken om anderen of jezelf positief te beïnvloeden, in één minuut:
   
 • Complimenteren: een welgemeend compliment geven over iemands kwaliteiten
 • Inspireren: het vertrouwen in iemand uitspreken, naar de toekomst toe
 • Confronteren: spiegelen, benoemen wat je ziet en hoort; zonder oordeel
 • Provoceren: ‘prikken’, iemand met respectvolle humor uit de tent lokken


One Minute Coaching gaat uit van een aantal basisprincipes:

 • Je bent niet verantwoordelijk voor de stemming van de ander.
  Je kunt die ander zijn stemming en zijn gedrag niet veranderen. Dat kan hij of zij alleen zelf. Wat jij wel kunt doen is beïnvloeden. Dat werkt het beste als jij zelf ‘in groen’ zit.
  One Minute Coaching begint dus met het herkennen van je eigen mindset en vervolgens met het erkennen dat jijzelf degene bent die verantwoordelijk is voor het managen er van.
  De snelheid waarmee jij in staat bent om weer naar een optimale mindset te komen, dat is je mentale veerkracht. Die is als een spier: hoe meer je oefent hoe beter het gaat.
 • Stel geen vragen. Doe een aanname op de stemming waarin iemand zit, en pas vervolgens een van de One Minute Coaching technieken toe.
  In veiligheidsland voelt dat heel vreemd. We hameren er immers altijd je dat je geen aannames mag maken. Aannames maken op de feiten is niet handig. Een aanname maken op de stemming is dat wel. Je ziet het als iemand onzeker of boos is, of er geen zin in heeft. Wie dan een One Minute Coaching toepast in plaats van vragen stelt en de inhoud ingaat zet mensen eerder in beweging en bespaart tijd en energie.

Hé, stap eens in groen, daar ben jij in dit soort situaties hartstikke goed in is een zin die je geregeld kunt horen in een bedrijf waar mensen getraind zijn in One Minute Coaching. Een prachtige manier om iemand in korte tijd tegelijkertijd bewust te maken van de stemming waarin ie zit en complimenterend te inspireren om te kiezen voor een optimale mindset.

 • Kijk naar wat er wel is.
  In veiligheidsland zijn we meesters in het opsporen van dingen die niet goed zijn, ontbreken of falen. Dat is belangrijk, maar de valkuil is dat er meer in onmogelijkheden dan in mogelijkheden gedacht wordt.
  Kijk bewust naar het goede in een situatie en naar de kwaliteiten van mensen die erbij betrokken zijn. Complimenteer en spreek het vertrouwen uit naar de toekomst. Daarmee creëer je een klimaat waarin de alertheid verhoogd wordt en mensen weer geïnspireerd raken en kunnen groeien.

Oefening baart kunst

Iedere training One Minute Coaching zit vol interactie, beweging en plezier. Een acteur laat op onmiskenbare wijze de verschillende stemmingen zien. De vele oefeningen met elkaar en met de acteur nodigen uit om uit de comfortzone te stappen en te ontdekken hoe je je eigen stemming kunt managen om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren.

We leren mensen niet alleen hoe ze moeten complimenteren en aanspreken maar ook hoe ze dat vanuit ‘groen’ kunnen doen. We leren ze ook om op een positieve manier aan te spreken. Dat komt beter binnen en nodigt meer uit tot gedragsverandering.

Duurzame verandering komt niet vanzelf. Oefenen in de praktijk hoort daarbij. We faciliteren dat bijvoorbeeld via coaching-on-the-job of begeleiding van medewerkers die als ambassadeurs optreden.

Wil je meer weten over One Minute Coaching, kijk dan eens op www.oneminutecoaching.nl, lees deze blog: http://www.camina.org/stop-met-toezicht-houden-ga-coachen/  of neem contact op met Annemarie.
Zelf ervaren? We organiseren regelmatig kennismakingsworkshops, ook in company.

Overzicht nieuws

Dé experts op het gebied van Health, Safety en Environment voor de industrie.