icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Yellotec
Nieuws 28/10/2019

Henk: HSE-Q expert met een achtergrond in de luchtvaart

Yellotec

Vandaag maken we kennis met Henk Ruttenberg, HSE-Q expert bij Yellotec. Henk startte zijn carrière als vliegtuigonderhoudstechnicus bij de Luchtmacht. “Na het afronden van de MTS, Werktuigbouw, sloot ik aan bij de Luchtmacht in de richting Luchtvaarttechniek. Als beroepsmilitair werd ik verantwoordelijk voor de controle, het onderhoud en de reparatie van F16’s.”

Als kleine jongen vond ik techniek al machtig mooi en die fascinatie is er tot de dag van vandaag.
Henk / Yellotec

Ondernemend als hij is, besloot Henk -samen met een toenmalig collega- de Luchtmacht vaarwel te zeggen en hun eigen bedrijf te starten. “Ik kijk met plezier terug op die periode, want we maakten van onze hobby onze baan. Vanuit de schuur fabriceerden we allerlei soorten kunststofproducten. Van aanhangers van motoren, tot skikoffers en zelfs poppen voor de Efteling. We werkten in opdracht, dus aan afwisseling geen gebrek. Met mijn handen werken vind ik bovendien heel leuk: ik kom uit een technische familie en ben handig.”

Na dit ondernemende avontuur besloot Henk in 1998 terug te keren naar de luchtvaartsector. In 2000 maakte hij de overstap naar KLM, om zich veelal in de avonduren te verdiepen in zijn vak. “Ik rondde de opleidingen Kwaliteitsmanagement en Veiligheidskunde af en werd gevraagd voor een rol bij KLM Quality Assurance. Deze afdeling controleert of de strenge richtlijnen en regelgeving op het gebied van het onderhoud van een vliegtuig worden nageleefd.”

Henk vervolgt: “In mijn rol mocht ik tekenen voor de zogenaamde luchtwaardigheid. Als het vliegtuig door de “APK” was, mocht het weer een jaar de lucht in. In die zeven jaar bij KLM heb ik ontzettend veel geleerd aangaande auditen en kwaliteit- en veiligheidsmanagement.”

Trots: “Wat leuk is om te vertellen: mijn middelste zoon is dezelfde weg ingeslagen als mij! Hij is ook technisch onderlegd en loopt op dit moment stage op Schiphol. Gisteren heeft hij zijn eerste nachtdienst gedraaid. Het is leuk om met hem te praten over vliegtuigtechnieken en de verschillende technische systemen maar ook over kwaliteit en veiligheid.”

Tijdens het avondeten heb ik het vaak met mijn zonen over onze werkervaringen.
Henk / Yellotec

Daarna volgenden dienstverbanden bij bedrijven in branches buíten de luchtvaart. Henk: “Dat vind ik leuk: mijn blik te verruimen en nieuwe dingen leren. Zo was ik in dienst bij een bedrijf gespecialiseerd in warmtewisselaars. Een heel nieuw product. Ik was onder andere verantwoordelijk voor alles omtrent kwaliteit, veiligheid en milieu. En bouwde in een paar jaar tijd een zwaar verouderd systeem om naar een mooi kwaliteitssysteem.”

Een lang dienstverband is eigenlijk niets voor mij: ik hou van afwisseling in opdrachten en branches.
Henk / Yellotec

De gedachte om ZZP’er te worden schoot geregeld door Henk’s hoofd. “Het leek me wel wat, de afwisseling in opdrachten en de vrijheid die ZZP’en met zich meebrengt. Het enige wat me echt tegenstond was het werven van opdrachten en de administratieve rompslomp.”

Henk koos voor de midlance-constructie bij Yellotec, nadat hij twee jaar geleden werd benaderd door Business Manager Remko Monshouwer. “Ik kende het model niet, maar deze manier van werken past goed bij mij. Ik heb wel de lusten en niet de lasten van het ZZP’en en hiermee is het voor mij een mooie tussenoplossing.”

Als kwaliteit-, veiligheid- en milieuspecialist kan ik heel breed meedenken in de risico’s van een bedrijf en zorgen voor het continue verbeteren van de bedrijfsresultaten.
Henk / Yellotec

Op dit moment is Henk -via Yellotec- gedetacheerd bij een ontwerp- en productie bedrijf van dikke stalen explosie vrije deuren en wanden. “Het is een totaal ander soort opdracht, met een product waarmee ik nog amper bekend was. In deze rol ben ik kwaliteitsveiligheidsexpert en leidt ik onder andere een interne SHEQ medewerker op. Op deze manier blijf je je op verschillende terreinen ontwikkelen binnen jouw vakgebied.”

Henk kijkt uit naar de mooie opdrachten die -via Yellotec- nog op zijn pad gaan komen. “Business Manager Remko is mijn vaste aanspreekpunt, maar ik spreek Jop ook geregeld. Het is een mooi duo, die twee. Het is sowieso fijn om een team van collega’s te hebben, met dezelfde vakkennis en interesses. Natuurlijk bestaat ons team uit verschillende soorten karakters, maar je hebt veel raakvlakken. Het Yellotec-weekend in Hamburg was bijvoorbeeld ontzettend gezellig!”

Overzicht nieuws

Dé experts op het gebied van Health, Safety en Environment voor de industrie.