icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Yellotec
Nieuws 23/01/2020

Ervaren Yellotec'er Gert gaat trainees begeleiden

Yellotec

Gert van Elleswijk heeft zijn sporen verdiend in zijn vakgebied. De HSE-manager bij Yellotec streeft al zijn hele werkende leven naar veiligheid op de werkvloer. Hoewel hij volgend dit jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, heeft hij werktechnisch nog mooie plannen. “Ik ga mijn kennis en kunde doorgeven aan de volgende generatie, door een groep Yellotec-trainees te coachen.”

Je werk mag er nooit de oorzaak van zijn dat je ziek wordt of letsel oploopt. Mijn uitgangspunt is om arbeidsrisico’s op te sporen die dit veroorzaken.
Gert / Yellotec

Al snel blijkt dat Gert een indrukweekend CV heeft, waarin hij vaak van werkgever is gewisseld. “Om scherp te blijven is mijn regel om elke drie jaar een andere functie te bekleden”, legt Gert uit. Dat kan intern de organisatie zijn maar ook bij een compleet nieuwe organisatie. “Bovendien past de afwisseling en dynamiek goed bij mij, ik vind het leuk om in verschillende branches te werken. Zo blijf je je hele leven leren.”

Eind jaren 80 werkte Gert als Veiligheidskundige bij een kolengestookte centrale. “Ik heb het werkveld in de jaren die volgden zien veranderen. Destijds was veiligheid een belemmerende factor, het kostte geld. Vandaag de dag is het een serieus onderdeel van het werk geworden. En gelukkig maar!”

In 2000 besloot Gert een nieuwe weg in te slaan: hij ging aan de slag bij de Landmacht het onderdeel Luchtmobiele Brigade. “Dat is een werkterrein waar bij trainingen veel blessures en ongelukken gebeuren. Samen met de bedrijfsarts maakte ik een veiligheidsplan om deze trainingen te verbeteren en risico’s te minimaliseren. Bij deze nieuwe opzet werd het doel van de training en oefeningen: ‘klaar zijn voor operationeel optreden’ nooit uit het oog verloren. ”

Vanaf 2004 werd Gert beleidsmedewerker Veiligheid en Arbeidshygiëne bij de Landmachtstaf. In deze periode was het zijn doel veiligheid verder te verankeren binnen de organisatie maar daarnaast deed hij onderzoek naar dodelijke ongevallen die tijdens trainingen en oefeningen voorkwamen. Veiligheid tijdens vredesomstandigheden werd steeds belangrijker. In 2005 werd er een artikel met foto en titel ‘Veiligheid moet een automatisme zijn’ van Gert opgenomen in de agenda van de Koninklijke Landmacht die aan elke medewerker werd verstrekt. De agenda en het artikel gaven aan dat veiligheid hoog op de agenda stond van de Koninklijke Landmacht.

In de jaren die volgden werkte Gert o.a. bij de Spoorwegen, een bedrijf op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, een farmaceutisch bedrijf en een internationaal logistiek bedrijf. “Als ik terugkijk naar mijn arbeidsleven, ben ik heel tevreden. Als HSE advisor moet ik ook een toegevoegde waarde hebben Ik vind het belangrijk dat personeel gezond blijft en geen letsel oploopt.  Een medewerker moet zijn loopbaan minimaal net zo gezond kunnen afsluiten als de gezondheid die de medewerker had bij het begin. De breedte van mijn vakgebied is ook interessant: elke beroepstak kent zijn eigen gevaren en regelgeving. Toch is er een bepaalde problematiek die bij elke bedrijfstak terugkomt. Mijn chemische achtergrond is bij veel uitgevoerde opdrachten van groot nut geweest.

Arbeidsveiligheid is een breed en mooi vakgebied
Gert / Yellotec

Dit jaar ontvangt Gert zijn eerste AOW en wil daarnaast zijn kennis overbrengen aan startende veiligheidskundigen van Yellotec. “Ik wil een dag per week gebruiken om hen te coachen, te helpen in projecten. Een trainee heeft veel kennis, maar moeten de praktijk nog gaan voelen. Hoe onderscheid je hoofdzaken van bijzaken? Hoe ga je met vraagstukken om? Ik sta klaar als vraagbaak.”

Het overdragen van kennis, ik denk dat dit de toekomst heeft
Gert / Yellotec

Gert verheugt zich op zijn nieuwe rol binnen Yellotec. “Ik werk graag met mensen en vind het leuk om over mijn vakgebied te praten. Het waarom, hoe en wat we doen. Dat is wel een stukje gedrevenheid dat je moet hebben.”

Ook Business Managers Jop en Remko zijn verheugd over de nieuwe rol van Gert: “Deze senior ondersteuning voor onze startende Yellotec’ers is natuurlijk een fantastische ontwikkeling. En we zijn blij dat we Gert – en zijn kennis- op deze manier toch een beetje in huis houden.”

Overzicht nieuws

Dé experts op het gebied van Health, Safety en Environment voor de industrie.