icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Yellotec
Blog 07/11/2018

Van trainee tot expert bij Yellotec!

Yellotec

Tijdens het jaarlijkse Yellotec-kerstdiner maakte ik voor het eerst kennis met mijn ruim 20 collega-experts. ‘Goedenavond allemaal. Vanaf 1 januari 2016 kom ik als trainee het veiligheidsniveau van onze opdrachtgevers omhoog, en de gemiddelde leeftijd van Yellotec naar beneden helpen. Proost en fijne feestdagen’. Zo ontspannen en zeker als ik over dacht te komen aan tafel na een winters biertje, zo (gezond) gespannen en (gezond) onzeker ik mij voelde over de aanstaande periode: ‘Het gaat eindelijk beginnen, maar wat staat mij als jonge, net afgestuurde veiligheidskundige allemaal te wachten?’

Onzekere onzin natuurlijk. Samen met Remko Monshouwer en Jop Faassen, de Business Managers van Yellotec, was een plan van aanpak opgesteld. ‘Wat JIJ wil bereiken de komende 2 jaar tijdens het traineeship Arjen, dat moet in JOUW plan van aanpak komen te staan’. Zelf een plan van aanpak samenstellen beste lezer, dat is gaaf kan ik u vertellen. Het betekent namelijk dat je iets mag gaan doen wat je écht leuk vindt.

Hoewel ik na mijn HBO Integrale Veiligheidskunde, aangevuld met de minor projectmanagement en stages in onder andere de bouw- en infrawereld, best met een HVK-studie had kunnen beginnen, besloot ik om eerst in versneld tempo mijn MVK-diploma te behalen. ‘Remko en Jop, ik wil eerst een aantal jaren met mijn ‘poten in de klei’ staan en ontdekken hoe de dagelijkse operatie werkt op QHSE-gebied. Ik wil als jonge junior niet direct op beleidsmatig niveau, maar op operationeel niveau aan de slag, en ik denk daarom dat een MVK-opleiding van toegevoegde waarde is’. Remko en Jop deelden deze mening en net na de verbranding van een dozijn oliebollen en appelflappen, meldde ik mij 2 dagen per week in de schoolbanken om meer te leren van ‘operationele veiligheidskunde’.

Na een periode van 3 maanden ‘warmdraaien’, lees: dagen meekijken in de keuken van collega-experts, mee op acquisitiegesprekken om potentiële opdrachtgevers te vertellen over ons eigen vormgegeven traineeship, een versnelde MVK-opleiding met een arbeidshygiënisch en machineveiligheid gerelateerde afstudeeropdracht, een masterclass V&G-bouwproces, en zo nog een aantal leerzame korte cursussen, stond prompt mijn eerste opdracht bij Equinix Nederland voor de deur. Hoewel in een datacenter met een ‘ultra-clean environment’ weinig sprake is van ‘met je poten in de klei staan’ in letterlijke zin, kon het hier in figuurlijke zin wel degelijk. Op operationeel gebied kon ik hier een schat aan ervaring opdoen.
 

‘Maar wat is Equinix dan voor een organisatie Arjen?’

Equinix is een carrier neutraal datacenter. Zij verbinden bedrijven, overheden en hun partners met elkaar in highly interconnected datacenters. Ze vormen de omgeving waarin al die verbindingen tussen bedrijven en netwerken of internet tot stand kunnen komen. Ze zijn actief in veertig markten, verspreid over vijf continenten. Ze zorgen voor een omgeving waarin razendsnelle en veilige verbindingen mogelijk zijn. De opdrachtgevers zorgen zelf voor content of produceren die zelf, waarbij het er dan dus om gaat dat die vrij en makkelijk uitgewisseld wordt. Denk hierbij aan leveranciers van digital media en enterprises, maar ook bijvoorbeeld aan aanbieders van e-commerce en gaming.

‘Oké, klinkt gaaf. Hoe zag jouw rol er dan uit als junior QHSE-specialist?’

Binnen Equinix Nederland ben ik actief geweest als junior specialist QHSE & Security in het 'compliance team'. Doel was het ondersteunen van de HSE-Specialist en de Quality & Security Manager in het oplossen van diverse vraagstukken binnen de locaties in Amsterdam, Zwolle en Enschede. Zo hield ik me onder andere bezig met het actualiseren van RI&E’s en bedrijfsnoodplannen, liep ik veiligheidsrondes op diverse nieuwbouwlocaties (yes, nu ECHT met de poten in de klei), deed ik arbeidshygiënisch gerelateerde onderzoeken, organiseerde ik toolboxen, bereidde ik interne- en externe audits voor en mocht ik mijn steentje bijdragen om in alle lagen van de organisatie de veiligheidsneuzen dezelfde kant op te krijgen.

‘Interessant hoor. En daar was je 5 dagen per week aan de slag?’

Jazeker. 5 dagen per week was ik aan de slag voor Equinix. Echter, om goed contact met mijn Yellotec-collega’s te behouden, was ik ook vaak bij onze moederorganisatie ‘The Human Network’ te vinden. We komen namelijk regelmatig een dag op kantoor werken om kennis en ervaring met elkaar te delen. Daarnaast organiseren we elke drie maanden een ‘kennissessie’ en een ‘kwartaalmeeting’. Tijdens de kennissessies leren we van elkaar en van HSE-collega’s uit andere organisaties, en nodigen we interessante gastsprekers uit. We bespreken dan onder andere leerzame casussen uit de praktijk. De kwartaalmeetings focussen zich vooral op informaliteit en gezelligheid, want ook dat vinden we bij Yellotec erg belangrijk. 

Op moment van schrijven zijn we alweer 2 jaar verder en is de tijd aangebroken voor een nieuwe uitdaging. Met veel plezier ben ik recent gestart als junior HSE-specialist bij Sekisui S-Lec in Roermond.

Overzicht blogs

Heb je ook interesse in een traineeship bij Yellotec? Stuur me jouw CV!