icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Yellotec
Blog 11/07/2019

Process Safety bij Heineken: hoe dicht je de gaten in het veiligheids-management-systeem?

Blog Hein

“Wil je voor twee maanden aan de slag bij Heineken? Er moet wat georganiseerd worden ten aanzien van Process Safety.” Met die vraag werd ik in december 2016 benaderd door Business Manager Remko Monshouwer. Kort daarop volgde een intake in Zoeterwoude en was er direct een (inhoudelijke) klik tussen mij en de Dietmar Laske, de Safety Lead van Corporate Supply Chain binnen Heineken. Het kan snel gaan: in januari 2017 ging mijn opdracht van start.

yellotec
Hein Croonen /
HSE expert

Wat was de precieze vraag van Heineken? Uit een audit was gebleken dat er de nodige gaten te dichten waren in het veiligheidsmanagementsysteem. Wat zijn de veiligheid kritische installaties op een brouwerij? Hoe beoordeel je de veiligheid van die installaties? En hoe manage je een veilig gebruik van die kritische installaties?

Een snelle inventarisatie leerde dat er binnen de organisatie veel kennis aanwezig was, zowel bij de medewerkers met een HSE-achtergrond als bij de Engineering afdeling. Ook werd er gebruik gemaakt van een self assessment tool en stond er een SharePoint-omgeving op poten met een compleet veiligheidsmanagementsysteem. Er hoefden alleen een aantal ontbrekende elementen toegevoegd te worden.

Als er elementen toegevoegd worden, is het verstandig om het totaalplaatje te beoordelen. Hebben jouw wijzigingen impact op andere onderdelen van het systeem, zoals  bijvoorbeeld  Management of Change, Lock out Tag out en Risk Assessment? We hebben dus meteen een update verzorgd van alle elementen die een connectie hebben met process safety.

De primaire vraag van Heineken was nu beantwoordt: het veiligheidsmanagementsysteem was binnen de afgesproken twee maanden op orde gebracht. Vervolgens gingen we aan de slag met de implementatie, waarin al snel besloten wordt dat ik deel blijf uitmaken van het projectteam.

Samen bedachten we een plan om de bestaande kennis extra onder de aandacht te brengen en te verspreiden. We besloten een vierdaagse workshop te ontwikkelen rondom het thema Process Safety. Deze workshop is in een jaar tijd uitgerold naar vijf continenten en bezocht door 200 safety professionals, utility en maintenance engineers.

De volgende stap was de borging van de kennis en kunde. Er werd een Competence Center “Process Safety” ingericht, passend in de bestaande Heineken structuur. Hierbij is ook externe deskundigheid vanuit een “Notified Body” aangehaakt. Binnen het Competence Center is vervolgens hard gewerkt aan het vereenvoudigen van het uitvoeren van risico analyses en compliance checks. Er zijn diverse centrale, overkoepelende BowTies opgezet met behulp van Hazop studies, die voor vrijwel iedere brouwerij bruikbaar zijn. Iedere brouwerij ziet er namelijk in grote lijnen hetzelfde uit: Men heeft stoomboilers, ammoniak koel installaties en CO2 installaties met telkens vergelijkbare risico’s. Met behulp van deze BowTies kan iedere brouwerij checken of barrières aanwezig en effectief zijn. Als ze ontbreken of niet aan de eisen voldoen, weet men lokaal meteen wat men te doen staat. Ingewikkelde en tijdrovende HAZOP studies kunnen zodoende achterwege blijven.

Na de initiële 2 maanden heb ik uiteindelijk bijna 2 jaar bij Heineken gewerkt. Het heeft me naar diverse landen gebracht, waar ik met heel veel enthousiaste en kundige mensen heb mogen werken. Ik ben uitgedaagd om met nieuwe invalshoeken uitdagingen te lijf te gaan en praktische oplossingen te bedenken. Een hele mooie klus bij een mooi bedrijf, waar ik met trots op terug kijk.

Overzicht blogs
yellotec
Hein Croonen /
HSE expert

Dé experts op het gebied van Health, Safety en Environment voor de industrie.