icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Yellotec
Blog 16/11/2018

Hoe krijg je het voor elkaar dat mensen veilig werken?

yellotec

Een interessante vraag die wij vanuit onze branches krijgen, is: ‘Hoe krijg je het als consultant voor elkaar dat mensen veilig willen werken?’ Op deze vraag bestaat geen eenduidig antwoord. Iedere organisatie is anders ingericht en staat op een ander punt op de veiligheidsladder. Als QSHE consultant is het daarom belangrijk dat je de organisatie kan lezen en kan beoordelen wat wel en wat niet werkt.

Vergelijk de vraag met het opstellen van een RI&E. Veelal komen dezelfde onderwerpen in het onderzoek terug alleen is er een ander plan van aanpak. Om je medewerkers veilig en gezond te laten werken, is het noodzakelijk om duidelijk te maken waarom veilig en gezond werken belangrijk is. Zoals eerder benoemd kijkt iedere organisatie anders tegen veiligheid aan, daarom is het belangrijk om helder te krijgen wat de organisatie wil en op welk punt de organisatie op de veiligheidsladder staat. Vanuit dat startpunt kijken wij als consultants op welke wijze de organisatie het veiligheidsbewustzijn en de veiligheidscultuur kunnen verbeteren. Veilig werken zit in iedereen, alleen moet je de juiste motivator zien te vinden.

Nog een paar tips van onze consultants:

  1. Koppel geconstateerde ‘fouten’ terug in verbetermogelijkheden, als opbouwende feedback. Geef hierbij ook complimenten over hetgeen waarin ze verbeterd zijn of op welk vlak voldaan wordt aan de veiligheidseisen.
  2. Benadruk de positieve gevolgen van veilig werken en negatieve gevolgen van onveilig werken.
  3. Creëer een veiligheidsbeleid die gemakkelijk en gunstig te volgen is. Zodat beleid en praktijk samenwerken.
Overzicht blogs

Dé experts op het gebied van Health, Safety en Environment voor de industrie.